Környezetanalitikai szakmai továbbképzés

Környezetanalitikai szakmai továbbképzést tartottunk Partnerlaborunkban

2015. október 19.

Programról röviden:

 

1. nap
Mintaelőkészítéstől az elemanalízisig elméleti áttekintés
A környezeti minták (felszíni és felszín alatti víz, talaj, üledék, növényi részek, kőzetek) előkészítési módszereinek áttekintése, szilárd minták feltárása, roncsolása és oldatba vitele. Az atomspektroszkópia elméleti háttere és történeti fejlődése.

Ismerkedés a gyakorlat során alkalmazandó műszerekkel (elméleti áttekintés)
A mintaelőkészítésre használt nagy nyomású, mikrohullámú roncsoló bemutatása. Betekintés a modern elemanalitikai műszerek adta lehetőségekbe: grafitkemencés atomabszorpciós spektrometria (GFAAS), lángatomabszorpciós spektrometria (FAAS), induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrometria (ICP-OES), mikrohullámú plazma atomemissziós spektrometria (MP-AES)

Laborgyakorlat
A készülékek megtekintése, a vezérlő szoftverek megismerése. Szárított talaj- és növényminták előkészítése az elemanalízishez: blokk-roncsolás, atmoszférikus nyomáson történő nedves roncsolás és mikrohullámmal elősegített nagy nyomású roncsolás.

 

2. nap
Laborgyakorlat
A készülékek megtekintése, a vezérlő szoftverek megismerése. Az előkészített talaj-, növény- és felszíni vízminták elemanalitikai vizsgálata a regisztráció során megjelölt műszerrel. A háttérkorrekciós módszerek bemutatása, a kapott eredmények kiértékelése.

 

A továbbképzést összefoglalással és teszt kitöltésével zárták a résztvevők.